Care este diferența dintre LTE și 4G

Care este diferența dintre LTE și 4G
Cu noile rețele 5G devenind disponibile, majoritatea oamenilor continuă să folosească 4G și LTE datorită accesibilității lor mai mari la nivel global. Cu toate că rețelele sunt utilizate interschimbabil, există de fapt o diferență semnificativă între 4G și LTE. Distincția constă în performanța acestor rețele și viteza de internet. Acest articol va analiza rețelele 4G și LTE, principalele lor diferențe și asemănări și, în cele din urmă, va descoperi care este mai bun, 4G sau LTE.

Ce este 4G?

Istoria 4G provine din noile standarde emise de Sectorul Radiocomunicațiilor ITU (ITU-R) în 2008, care au forțat rețelele mobile să upgradeze viteza la cel puțin 100 de megabiți pe secundă. La momentul respectiv, acest număr era inaccesibil, dar noul standard a fost conceput pentru a inspira dezvoltatorii să livreze o tehnologie mai bună. Câțiva ani mai târziu, tehnologia a ajuns la standardele respective, și majoritatea operatorilor de telefonie mobilă au făcut trecerea la rețeaua 4G.

Ceea ce a făcut ca 4G să iasă în evidență față de tehnologiile anterioare a fost trecerea de la tehnologia de radio cu spectru răspândit la transmisia multi-carier OFDMA. Acest lucru a permis viteze mult mai mari de încărcare și descărcare și acces la o gamă mai largă de servicii, cum ar fi jocurile, video, rețelele sociale, etc.

Ce este LTE?

În primul rând, pentru ce stă LTE? LTE sau Long-Term Evolution a acoperit diferența dintre noile standarde inaccesibile de la ITU-R și realitate. LTE a reprezentat o îmbunătățire față de predecesorul său, 3G, dar nu a îndeplinit cerințele de a deveni generația următoare, sau 4G în acest caz. A furnizat o experiență mai bună pentru utilizatori și a ajutat rețelele mobile să promoveze vitezele 4G fără a avea tehnologia disponibilă.

Uneori, LTE poate fi denumit 4G LTE, ceea ce face ca utilizatorii să creadă că utilizează 4G, dar în realitate, este tot tehnologia LTE. Deși a cauzat și continuă să creeze confuzie, LTE a reprezentat o actualizare semnificativă față de tehnologia 3G.

Distincția dintre 4G și LTE devine și mai confuză când apare LTE-A (Long-Term Evolution Advanced). În 2011, LTE-A a fost în cele din urmă standardizat și a fost pus la dispoziția publicului larg. Tehnologia este mai rapidă, mai fiabilă și stabilă și oferă o bandă mai mare în comparație cu LTE-ul obișnuit. Fiind cea mai apropiată tehnologie de 4G la momentul respectiv, LTE-A a permis viteze de două până la trei ori mai mari decât LTE-ul.

Care este diferența Dintre LTE și 4G?

Deci, care este diferența dintre LTE și 4G și cum afectează experiența dvs. ca utilizator? Așa cum am menționat mai sus, distincția poate fi confuză uneori, și cu lansările mai noi precum LTE-A, devine aproape imperceptibilă. Haideți să investigăm ce face exact ca 4G să iasă în evidență față de predecesorii săi și să trecem în revistă câteva diferențe între LTE și 4G.

Viteză

Să încercăm să răspundem imediat la cea mai importantă întrebare: LTE vs. 4G, care este mai rapid? Dacă vorbim despre LTE-ul original, 4G este semnificativ mai rapid. LTE oferă doar 100 Mbps, în timp ce adevăratul 4G oferă până la 1.000 Mbps. Cu toate acestea, dacă ne uităm la vitezele LTE-A, diferența dispare, deoarece aceasta oferă, de asemenea, 1.000 Mbps. Prin urmare, nu există un răspuns clar, deoarece depinde de tehnologia pe care o utilizați, LTE sau LTE-A. Deoarece majoritatea rețelelor oferă LTE-A, majoritatea utilizatorilor se bucură de viteze mari de încărcare și descărcare.

Acoperire

Când vine vorba de acoperire, este LTE la fel ca 4G, sau există o diferență în ceea ce privește acoperirea? Lansarea unei noi tehnologii nu o face automat disponibilă pentru toată lumea. Putem observa acest lucru cu lansarea recentă a 5G. Chiar dacă tehnologia există, majoritatea oamenilor nu au acces la ea din cauza dispozitivelor mai vechi care nu suportă tehnologia 5G.

Același lucru s-a întâmplat și cu 4G, care nu era susținut de multe smartphone-uri, ceea ce a împiedicat utilizatorii să-l folosească. Serviciul LTE este răspândit și accesibil prin intermediul celor mai moderne dispozitive, în timp ce 4G rămâne inutil pentru unele persoane.

Latența

Latența se referă la întârzierile atunci când datele își fac drum către destinație prin rețea și înapoi. Latența împiedică fluxul de date și direcționarea corectă, ducând la o scădere a lățimii de bandă.

Așadar, 4G este mai bun decât LTE în ceea ce privește latența? De fapt, este, iar discrepanța este destul de mare. 4G oferă o latență de 5 milisecunde în comparație cu cei 10 milisecunde ai LTE. Poate părea că nu este o problemă mare, având în vedere că vorbim despre milisecunde, dar devine crucială atunci când utilizatorii joacă jocuri video, transmit clipuri sau au apeluri video.

Putere de Semnal

Care rețea oferă un semnal mobil mai puternic, LTE sau 4G? Datorită vitezei de încărcare și descărcare crescute și a latenței reduse, rețelele 4G oferă o calitate mult mai bună a apelurilor de voce și video decât LTE. Utilizatorii 4G se bucură de acces la internet stabil și neîntrerupt și pot juca jocuri, viziona fluxuri video și efectua apeluri video cu prietenii, familia și colegii lor.

Consum de Date

Un alt argument în comparația LTE vs. 4G este consumul de date. Folosește acesta din urmă mai multe date pentru a oferi acces la internet? Este o înțelegere greșită comună care are sens, dar este în mare parte neînțeleasă. O rețea nu poate utiliza mai mult sau mai puțin date decât o altă rețea, dar poate permite accesul la mai multe funcții online, ceea ce duce la un consum mai mare de date.

Rețeaua 4G îi permite utilizatorilor să urmărească videoclipuri și să joace jocuri, ceea ce nu era posibil cu tehnologiile anterioare. Ca rezultat, oamenii petrec mai mult timp online și folosesc mai multe date mobile. Cu toate acestea, dacă efectuați aceleași activități online și, de exemplu, descărcați un fișier de 20 MB folosind oricare dintre rețele, veți consuma 20 MB, indiferent. Singura diferență va fi cât de mult timp durează să descărcați fișierul pe dispozitivul dvs.

Cu multitudinea de rețele precum 4G, LTE-A, 5G și LTE, este dificil să țineți pasul cu și să înțelegeți diferențele dintre ele. Și unele zone nu au acces la cele mai recente tehnologii, ceea ce le privează de o conexiune la internet rapidă. Pentru a vă îmbunătăți semnalul sau pentru a instala o rețea privată 5G, contactați experții noștri de la UCTel. Oferim o gamă largă de servicii pentru digitalizarea afacerilor și comunicare rapidă.

LTE vs. 4G: Care este Mai Rapid și Mai Bun?

Confuzia creată de companii care numesc LTE 4G și de tehnologia LTE-avansată încă există. Deci, care este diferența dintre 4G și LTE, și care este mai bun, 4G sau LTE? Pe scurt, 4G oferă o viteză mult mai mare, mai multă stabilitate și acces la o varietate mai mare de activități online. LTE reprezintă un pas intermediar între 3G și 4G, așa că performanța sa este mai scăzută în comparație cu a patra generație.

Cu toate acestea, se spune că, cu excepția cazului în care locuiți într-un oraș mare și dens populat, s-ar putea să nu observați nici măcar diferența dintre 4G și LTE. Și cu LTE-A care acoperă această diferență și mărește semnificativ calitatea conexiunii, diferența devine și mai puțin importantă.

Foto: Bruce Mars / Unsplash
Categorie: