Calcul volum date inclus în Roam like at home în 2024

Calcul volum date inclus in Roam like at home in 2024

În era globalizării, mobilul a devenit un instrument indispensabil pentru conectarea cu cei dragi, pentru afaceri și pentru explorarea lumii înconjurătoare. Cu toate acestea, roamingul internațional a fost întotdeauna o sursă de stres pentru utilizatorii de telefoane mobile, datorită tarifelor ridicate și a complexității calculului volumului de date. Cu introducerea conceptului de "Roam Like at Home" în cadrul Uniunii Europene (UE), lucrurile s-au schimbat în bine pentru utilizatorii de telefoane mobile din Europa.


Ce este Roam Like at Home (RLAH)?

Roam Like at Home (RLAH) este un aranjament care permite abonaților de telefonie mobilă din statele UE să utilizeze serviciile lor mobile în alte țări ale Spațiului Economic European (SEE) la tarifele lor naționale. Aceasta înseamnă că, în timp ce călătoriți în țările SEE, nu veți fi supuși la tarifele exorbitante de roaming care erau în vigoare înainte de implementarea RLAH. 

Totuși, orice furnizor poate stabili anumite condiții de utilizare a serviciului de roaming în UE/SEE (politică de utilizare rezonabilă) pentru a preveni folosirea abuzivă sau anormală a acestui serviciu în alte scopuri decât pentru călătorii ocazionale în afara României, de exemplu în scopul de a preveni roaming-ul permanent în UE/SEE. De aceea este important să știm... 

Ce volum de date pot să consum in roaming dacă am un abonament cu date mobile nelimitate?

Una dintre cele mai importante întrebări pentru utilizatorii de telefoane mobile este cum să calculeze volumul de date disponibil pentru utilizare în regim Roam Like at Home in cazul abonamentelor cu date mobile nelimitate.

Formula pentru calcularea acestui volum valabilă în perioada 1 ianuarie 2024 – 31.12.2024 este destul de simplă și ușor de înțeles: 

Volumul de date in GB = 2 x (Prețul în Euro fară TVA al abonamentului)/ 1.55 Euro 


Exemplu de calcul pentru un abonament Digi Nelimitat de 5 Euro/lună cu TVA inclus:

5 Euro / 1.19 (TVA) = 4.2 Euro fara TVA x 2 / 1.55 Euro = 5.42GB

Acest lucru face ca planificarea călătoriilor în străinătate să fie mult mai simplă, deoarece nu mai trebuie să vă faceți griji în legătură cu costurile suplimentare de roaming pentru utilizarea datelor mobile. 

Este important de menționat că RLAH se aplică numai în cadrul UE/SEE, iar anumite țări pot avea acorduri specifice cu operatorii de telefonie mobilă din afara SEE pentru a oferi beneficii similare de roaming. 

Pentru a fi sigur că beneficiați de RLAH sau de orice altă politică de roaming favorabilă atunci când călătoriți în străinătate, este recomandabil să verificați cu operatorul dvs. de telefonie mobilă înainte de plecare.